Monday, 1 October 2012

MARAH!! dan MARAH!! dan MARAH!!!




'Perasaan marah, satu perasaan yang kita tidak dapat lari daripadanya. Marah datang tanpa diduga. Yang penting adalah bagaimana kita mengawal dan menghadapi marah. Sekiranya kita tidak tahu caranya, banyak kesan negatif yang akan berlaku.
Akibat daripada kita tidak mampu mengawalnya, mungkin orang yang tidak bersalah pula menerima gelombang marah itu, terutamanya orang yang berada hampir dengan kita, mungkin isteri atau suami tersayang, mungkin anak tersayang, mungkin adik-beradik atau rakan-rakan. Mereka juga mungkin menyalah tafsir gelombang marah tersebut.'



Baiklah hari nie tujuan utama nak berstory tentang kemarahan aku pada seseorang yang memang patut dan wajib dimarah....Kenapa WAJIB dimarah yer...erm....maaflah memang aku tak boleh nk story detail sangat tentang benda nie....Erm kesahnye bermula apabila aku dapat tahu dan aku memang tak boley nak terima sangat-sangat.......semua orang tak nak something happen dalam diri dye kan....Kene pulak benda tuh kadang-kadang yang tak menyenangkan beberapa pihak....oueky memang benda nie tak berapa nak baik..Tapi aku tabahkan dan cekalkan hati aku dalam menjalani ujian ALLAH...Dan bukan semua orang dapat ujian dari ALLAH macam nie...So aku belajar menerima keadaan..Bila keadaan dah jadi macam nie aku dapat perhatian dari seseorang yang patut pown bertanggungjawb tapi tuh semua sementara jer kowt....then bila dah beberapa minggu dye mula mendiamkan diri..Tapi adelah tanya sikit-sikit but perhatian tuh dah berkurangan..Then bila dah beberapa bulan keadaan ini aku jalani SESEORANG tuh terus mendiamkan diri tanpa seribu satu kata-kata.....bukan tanya kabar nak say hi or ASSALAMUALAIKUM pown dah tak ada......Aku mula pelik dan yeah pap!!dapat tangkap yang SESEORANG ni jenis yang tak pegang pada janji..itu dah satu hal yang memang manusia susah nk pegang pada janji dan satu lagi...bila otak aku berpusing-pusing fikir pap!!dapat lagi yang SESEORANG nie ialah SESEORANG yang tak bertangggungjawab......
Dye yang menyebabkan semua ini tapi erm......dye biarkan aku jalani keadaan ini seorang diri...kadang-kadang perasaan hati macam nak aku boom jer SESEORANG itu,tapi aku mula berfikir yang kalau aku buat macam itu ape pulak reaksi mak aku kan....jadinye aku diamkan diri demi mak aku...Sehingga kini 01/10/2012 oueky kalau di hitung-hitung hampir 4 bulan aku menjalani benda nie sorang-sorang dan memang patut dan wajib pown aku marah dengan sepenuh hati aku dekat SESEORANG tuh.......Betul kata ramai orang,"Bila seseorang tu dah senang maka beliau mudah melupakan sesuatu disaat mereka susah"

Kini aku hanya mampu bersabar dan ikut langkah yang ade untuk meredakan kemarahan aku nie.
a) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang 
hina.
b) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan 
kita daripada sifat  marah.
c) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa 
kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.
Dan Pesanan untuk orang yang aku betul-betul marah tuh After nie tolonglah jangan muncul depan aku lagi sebab aku taknak berjumpa dengan orang yang tek bertanggungjawab macam kau...habis madu sepah dibuang...dan bagaikan kacang lupakan kulit...
Hidup bahagialah dengan perasaan marah aku ni yer.....sebab dulu kau dah berbahagia atas kesakitan dan kehancuran hati aku.....Oueky sampai sini sahaja... 

:-)


No comments:

Post a Comment