Saturday, 25 February 2017

SECOND TRIP!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Lama sangat rasa tak update blog ni...
Saje nak terobek pegi taiwan hari tu.
Awal-awal subuh bangun keluar kampung sunyi je xde orang....  
Tapi semangat punya pasal aku gagahkan diri jugak.. Hahahaha
At first dapat tiket duduk sebelah orang lain sebabkan flight delay lepas tuh dah macam bangla masuk malaysia dah keadaan dekat airport tu last-last pihak Cathay Pacific  bagi tiket baru duduk lah sebelah leng chai muda.. Pon boleh lah... Yang penting selama 8jam perjalanan ke taiwan dan transit  dekat Hong Kong tu aku tido sahaje lah.   Ngantu gila beb.. Yelah kene bagun awal pagi plak.. Hareee. 
Badan sebenarnye penat sebab terkejar-kejar saat dekat KLIA@2 tu tapi senyum jer lah sebab dah pakai sticker konon-konon staff Cathay Pacific lah tuh padahal dah lambat gila masa tuh! 
Sampai je Taiwan dah malam + penat +lapar+ngantuk.. Cehh
Dah touch down pegi makan so makan ape yang hado.. 

Sajian masa dekat taiwan. 


orang kata kalau pergi TAIWAN tak sah kalau tak pergi 101 TOWER...sebab nak naik tu kene beratur panjang bagai nak gila dan kene pulak diri tengah demam so kita shopping jer lah dekat dalam tuh..😓











P/S :kalau nak pergi TAIWAn ni panas dia kalah dekat malaysia eyen masa dia sama dengan malaysia...pukol 8 pagi penas dia macam pukol 4 petang...gila memang gila..


Thursday, 31 December 2015

SELAMAT MAJU JAYA SAYANG :-)

Assalamualaikum..

Rasa macam lama sangat tak update blog ni..
bersawang dah...
eh eh eh bukan bersawang tapi dan nak runtuh jer keadaannye kot..

Ramai orang tanya kenapa muka kau nampak sombong sangat ha??
Aku jawab jer kalau nak BERKAWAN tengok rupa tak payah jumpa aku kau boleh angkat kaki dan silakan bla dari hidup aku....

Dan ada jugak yang BERKAWAN pada masa diperlukan jer..misalnya bila dia dah bosan dengan kawan dia yang sifulan tu tetiba baik dengan aku ibarat air dicincang tak akan putus tapi bila dah dapat kawan baru alahai....kau ingat aku ni penting sangat...sampai nak pegi berak pon ajak kawan baru..

Wahai kawan kau kene sedar walaupun kau dah ada kawan baru ker atau kau dah temui kebahagiaan yang kau cari-cari selama kau kebosanan tu ingatlah balik kawan yang pernah buat kau tersenyum walaupon kau terpaksa ..

Ada orang pernah kata dekat aku 'walaupun dia tu kawan baik kau tapi susah nak percaya kat depa ni'
aku cakap jer kalau depa ikhlas dengan hang depa tak kiasah siapa hang pun.walaupon hang story kat depa cerita hang kne sengat tungau dekat pusat zaman kecik depa buat rilex ja..paling-paling kene bahan 2 atau 3 hari pastu diam.tapi kalau depa berkawan dengan hang cuma nak ambil kesempatan saat tu hangpa akan nampaklah ciri-ciri ketidak ikhlasan depan.


Seorang mamat cina pesan dekat aku
'Lu kalau mau kawan,lu kwan aja sama semua orang,kalau orang tak nak kawan sama lu saya ada ma apa u takut'

P/S : SELAMAT TAHUN BARU

Wednesday, 14 October 2015

Vietnam erkk

Assalamualaikum..

Lama jugak dah tak menghupdate blog ni...bertahun-tahun rasanye.
Oueky saja je nak terobek rituh pergi Vietnam bersama segerompolan manusia yang terlajak Happening.Serius tak henti gelak dan aku boleh ukir senyuman di wajah ni (ceh ayat mintak sup tulang kaki).

Oueky malas nak taip panjang-panjang moh ler kita lekat beberapa ketol gambaq masa dekat Vietnam rituh.

                                         Masa tunggu flight gua berjalan-jalan sekitar yang ada untuk                       buang kebosanan 

                                               
Katanya NO GST!tapi gua pilih untuk cuci mata jer sebab perjalanan masih jauh... (padahal pegi Vietnam jer pun )
Perjalanan ambik masa lebih kurang 3jam macam tu lah.Plan nak tido jer dalam flight tapi apekan daya,bila dah segerompolan manusia ni yang over the Happening gua batalkan niat tu.

Oueky just nak tepek jer gambaq-gambaq masa dekat sana...




Yang wajib gua bergambaq mesti sebelah boss.Acecei


kisahnya tetiba minah Vietnam ni ajak bergambaq sekali huhuhu kawan gua cakap mungkin dye tak pernah tengok orang bertudung kot.Dah rasa macam retis lak.


Masa di Halong Bay.Orang lain sebuk dok shopping atas kapal tu gua sedap-sedap tido..sebab hujan dan sejuk lagi-lagi atas kapal...nikmati suasana katako!

Malam dan hari terakhir dekat Vietnam memang pulun habis keseronokan.

Oueky cukoplah beberapa ketul gambaq tu kalau nak tau ape yang ade dekat Vietnam tu korang pergilah melancong ke sana..katanya kain-kain murah kat sana tapi gua tak jumpa pulak kedai kain yang murah kat sana yang gua jumpa ialah kegembiraan bersama kawan-kawan gua yang Daebak!

Oueky sampai sini jerlah kot.next trip tunggu tahun hadapan lah yer.

yang menaip
Mizura <3





Friday, 12 October 2012

Terasa hati??Patut ker?!


Hyeppp ape kabar semua korang-korang......
Tiba-tiba ade masa pulok nak menghupdate belog ini...yelah kadang-kadang tu sampai tak ade masa nak hupdate...ade pun seketul untuk sebulan..haha itu dah kira tahap melampau BZ tuh......

hari ni tetiba nak berSTORY pasal terasa hati dekat seorang insan yang bernama kawan.....
Aku nie bukanlah nk memburukkan kawan sendiri tapi kadang-kadang eh eh eh bukan kadang-kadang tapi selalu jugak lah aku berada dalam situasi macam ni....

Adelah seorang kawan aku tuh...oueky fine dulu dye gaduh denag kawan B nie.....time dye gaduh tuh baik pulak perangan dye dengan aku,oueky siap nak pergi memaner katanya mesti ade aku baru boley keluar..ceh..ape da....(makakupuntakletaksyaratcamtutpbfdyepulakletaksyaratcamtu)
Kebanyakan masa aku habiskan dengan dyelah tapi sejak akhir-akhir nie dye dah berbaik dengan kawn aky yang B nie....oueky dalam hati aku bersyukur sebab dorang dah berbaik..Yelah rasa macam tak best jer bila ade kawan yang bermasam muka kan?/kan??

Oueky since dorang dah baik aku pun tumpang gembira lah tapi yang tak best,yang dulunye kawan aku yang sehinggakan nak keluar pun dengan aku kini dah macam terlupa akan aku yang dulu selalu di carinya.....
oueky sekarang pergi kemana-mana pun tak payah dah nak ajak aku,hahah macam best dah situasi dye sekarang...... apa-apa pun sekarang dah jarang aku nak jumpa dye...lagipun dye ade perintah berkurung dari kekasih hatinye yang lebih penting dari aku sebagai kawan.....sekarang nak jumpa tepi jalan ala-ala terserempak even tak bertegur pun susah..eh eh bukan susah dah tak ada pun...
Oueky faham kita kawan masa lalunye ajer kan...huh!!!!Yang dulunya mesra gila dengan aku kini hanya tinggal memory.....erm apelah nasib kan....Betul kata mak aku yang sekarang nak carik kawan ketika kita senang,kawan ketika ketawa memang senang tapi nak carik kawan yang akan sama-sama dengan kita ketika kita dalam kesusahan memang susah....

Kepada kawan aku tuh

terima kasihlah sudi jadik kawan aku yang terBAIK dalam hidup ini!



Monday, 1 October 2012

MARAH!! dan MARAH!! dan MARAH!!!




'Perasaan marah, satu perasaan yang kita tidak dapat lari daripadanya. Marah datang tanpa diduga. Yang penting adalah bagaimana kita mengawal dan menghadapi marah. Sekiranya kita tidak tahu caranya, banyak kesan negatif yang akan berlaku.
Akibat daripada kita tidak mampu mengawalnya, mungkin orang yang tidak bersalah pula menerima gelombang marah itu, terutamanya orang yang berada hampir dengan kita, mungkin isteri atau suami tersayang, mungkin anak tersayang, mungkin adik-beradik atau rakan-rakan. Mereka juga mungkin menyalah tafsir gelombang marah tersebut.'



Baiklah hari nie tujuan utama nak berstory tentang kemarahan aku pada seseorang yang memang patut dan wajib dimarah....Kenapa WAJIB dimarah yer...erm....maaflah memang aku tak boleh nk story detail sangat tentang benda nie....Erm kesahnye bermula apabila aku dapat tahu dan aku memang tak boley nak terima sangat-sangat.......semua orang tak nak something happen dalam diri dye kan....Kene pulak benda tuh kadang-kadang yang tak menyenangkan beberapa pihak....oueky memang benda nie tak berapa nak baik..Tapi aku tabahkan dan cekalkan hati aku dalam menjalani ujian ALLAH...Dan bukan semua orang dapat ujian dari ALLAH macam nie...So aku belajar menerima keadaan..Bila keadaan dah jadi macam nie aku dapat perhatian dari seseorang yang patut pown bertanggungjawb tapi tuh semua sementara jer kowt....then bila dah beberapa minggu dye mula mendiamkan diri..Tapi adelah tanya sikit-sikit but perhatian tuh dah berkurangan..Then bila dah beberapa bulan keadaan ini aku jalani SESEORANG tuh terus mendiamkan diri tanpa seribu satu kata-kata.....bukan tanya kabar nak say hi or ASSALAMUALAIKUM pown dah tak ada......Aku mula pelik dan yeah pap!!dapat tangkap yang SESEORANG ni jenis yang tak pegang pada janji..itu dah satu hal yang memang manusia susah nk pegang pada janji dan satu lagi...bila otak aku berpusing-pusing fikir pap!!dapat lagi yang SESEORANG nie ialah SESEORANG yang tak bertangggungjawab......
Dye yang menyebabkan semua ini tapi erm......dye biarkan aku jalani keadaan ini seorang diri...kadang-kadang perasaan hati macam nak aku boom jer SESEORANG itu,tapi aku mula berfikir yang kalau aku buat macam itu ape pulak reaksi mak aku kan....jadinye aku diamkan diri demi mak aku...Sehingga kini 01/10/2012 oueky kalau di hitung-hitung hampir 4 bulan aku menjalani benda nie sorang-sorang dan memang patut dan wajib pown aku marah dengan sepenuh hati aku dekat SESEORANG tuh.......Betul kata ramai orang,"Bila seseorang tu dah senang maka beliau mudah melupakan sesuatu disaat mereka susah"

Kini aku hanya mampu bersabar dan ikut langkah yang ade untuk meredakan kemarahan aku nie.
a) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang 
hina.
b) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan 
kita daripada sifat  marah.
c) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa 
kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.
Dan Pesanan untuk orang yang aku betul-betul marah tuh After nie tolonglah jangan muncul depan aku lagi sebab aku taknak berjumpa dengan orang yang tek bertanggungjawab macam kau...habis madu sepah dibuang...dan bagaikan kacang lupakan kulit...
Hidup bahagialah dengan perasaan marah aku ni yer.....sebab dulu kau dah berbahagia atas kesakitan dan kehancuran hati aku.....Oueky sampai sini sahaja... 

:-)


Tuesday, 7 August 2012

Kawan Oh! Kawan.

Salam satu Malaysia!!!

Kawan Lupa Kawan!!oueky tabiat ini dah sebati dalam dunia ini kan??kan??kan??
Dalam hidup ini berkawan adalah satu perkara yang mesti berlaku dan dialami oleh setiap manusia..Insan bernama kawan tuh jangan time susah jer korang tetiba jadik kawan then time dah senang and duit dah berkepuk dalam dompet tuh korang terus buad-buad tak kenal pulak kawan time korang susah dulu..What the Fish!!Korang kene ingat jasa dorang time korang susah dulu.Dorang sanggup tahan kehendak dorang hanya untuk korang punya hal.Hanya semata-mata dorang nak tolong korang yang bernama KAWAN!!Then bila korang dah senang korang lupakan jer kawan korang tuh.Aiyak!!kadang-kadang aku pown terasa hati dengan kawan yang macam nie.Bila Time susah dengan segara mintak tolong...time tuh lah 'Aku nie kawan baik kau lah,apelah'then bila dah senang and aku pulak yang tengah susah huh!!tanya kabar pown haremmmmmmm...ish!!ish!!ish!!!

P/S:Dan ingatlah kepaa manusia bahawa hidup ini umpama roda,sekarang kita diatas bersama kawan-kawan bergelak ketawa tetapi bila korang susah nanty tak ada siapa yang berada di sebelah korang.
Jadi hargailah kawan anda sementara mereka masih ada sebab bila mereka sah tak ade korang yang akan menyesal nanty!

Thursday, 12 July 2012

Haruskah Aku Cemburu???!

Salam Satu Malaysia!!!!!

'Perempuan dan cemburu tu dah jadi macam saling melengkapi pulak. Ada ke perempuan yang tak cemburu? Perempuan yang duduk Hospital Tanjung Rambutan pun tau cemburu tu macam mana.'

Oueky hari ini macam nak cerita tentang CEMBURU yang tak hilang dari sifat seorang wanita...
Ramai cakap, cemburu tanda sayang. Normal la tu. Iya, aku mengaku, cemburu memang tanda sayang. Tapi, pernah tak terpikir, cemburu tu tanda rindu???

Kenapa??kenapa??dan kenapa??aku harus ada perasaan cemburu terhadap seorang hamba ALLAH ni???!Sedangkan dia hanyalah seorang 'KAWAN' aku jer......Perkara yang lepas biarlah ia berlalu dengan tenang......Adakah aku terlalu sayangkan beliau sehinggakan perasaan ini makin menjadi-jadi??kalau nak diikutkan apa yang telah dia lakukan terhadap diriku ini memang tak patut dimaafkan..Yelah permainkan perasaan seorang wanita.....Kejamkan??!

Dan betulkah ramai orang berkata " CEMBURU TANDA SAYANG" SEDANGKAN BELIAU HANYA SEORANG "kawan" yang pernah menyakitkan hati kita???!

Sehingga kini aku tak dapat lagi jawapan untuk "Kenapa aku harus cemburu terhadap beliau?"

Ingatlah cemburu macam mana sekalipun, kalau ditakdirkan dia bukan milik kita…kita pasti akan kehilangan nya juga.